A gabonák királynője, a papagájok kedvence: a köles

Gyerekkoromban a papagájoknak vettem a kölest, ma pedig mi fogyasztjuk rendszeresen és nagy örömmel. Akkor még nem tudtam, hogy az őseink is termesztették már az egyébként nem is gabona, hanem egynyári fűféle. Hihetetlenül jól lehet variálni vele a fogásokat és nem csak a gluténmentessége miatt érdemes beilleszteni a mindennapi étkezésünkbe. Annyira klassz alapanyag, ráadásul nem drága, így nem is értem, miért nem használják akár a közétkeztetésben is.

Millet-literacy-head

Jótékonyan hat a gyomorra, a lép-hasnyálmirigyre, és erősíti a vesét is. Vese- és hólyaggyulladás esetén rendszeres fogyasztása javasolt, a lép gyógyszereként ismerik.

Gátolja a szájban lévő baktériumok szaporodását, gombaölő – így kiválóan beilleszthető a candida diétába is.

Továbbá hasznos hasmenés, hányás, emésztési zavar és diabetesz esetén. Enyhíti a várandósok reggeli rosszullétét. Könnyen emészthető, nem idéz elő gázképződést.

Kovasav (szilícium) tartalma révén jótékonyan hat a bőrre, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi.  Kovasav nélkül egyetlen élő anyag sem tudna létezni. Mésszel együtt elsősorban támasztó funkciót tölt be, a kovasav biztosítja a rugalmasságot, a mész pedig a szilárdságot. Magas szilícium tartalma a kötőszövetekre, porcokra, csontokra hat jótékonyan. Megakadályozza és megállítja az érelmeszesedést, és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, normalizálja ezzel a vérnyomást is.

Rosttartalma valamivel alacsonyabb a búzáénál, viszont gazdag B-vitaminokban és nyomelemekben. A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből, és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni. Tartalmaz fluort, ként, foszfort, vasat, kálciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, valamint béta karotint is, amelyet a máj alakít át A-vitaminná. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradtság ellen nyújt védelmet. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről. B17-vitamin tartalma révén a rákmegelőző és gyógyító étrendek fontos része. Fehérjetartalma 10-15%.

Az ideális testsúly elérésében nagy segítségünkre vannak a kölesben lévő vízoldékony rostok, mivel fokozzák a teltségérzetet, csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítják a gyomor ürülési sebességét. Cukorbetegség esetén a rostok a szénhidrátok felszívódását is mérsékelik.

Összefoglalva rögtön látszik, hogy nem csak a quinoa lehet superfood, hanem a hazai köles is. Ráadásul negyedannyiba kerül.

  • Késlelteti az öregedési folyamatokat,
  • rákmegelőző,
  • gyulladáscsökkentő,
  • erősíti az immunrendszert ­ ellenállóvá teszi a szervezetet,
  • ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre,
  • szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét,
  • erősíti az erek falát, a tüdő kötőszöveti rendszerét, az emésztőrendszert és a látást,
  • megelőzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot,
  • javítja a kollagénanyagcserét fogak, haj, kötőszövetek, csontok állapotát, összeforrasztja a törött csontokat, és a sérült szöveteket.
  • Szép lesz a bőröd, hajad, körmöd, ha rendszeresen fogyasztasz kölest.

(Forrás: https://peakshop.hu/girl/jotekony-koles/ és http://eletmodszer.com/koles-a-gabonak-kiralynoje.html)

Mit készíthetünk belőle?

Kását édesen valamilyen növényi tejben főzve, majd egy kis mézzel, gyümölcsökkel, fahéjjal ízestíve. Sós kásaként én nagyon szeretem vízzel főzve, szezámolajjal, egy kis pirítiott maggal és friss korianderrel, citrommal. Rizskoch helyett köles koch, ami ugyanúgy készül, megfőzöm háromszoros vízben a kölest, majd cukorral kikeverem a tojássárgát, a fehérjét felverem, majd ezeket összeforgatom és az egészet tepsiben megsütöm. Köretnek, rakottnak, süteménynek, lisztjéből pedig kenyeret, palacsintát, gofrit stb. Van, ahol lehet kapni köles darát, ebből készítem itthon rizstejjel vagy mandulatejjel a tejbegrízt. Klassz lehet a köles körözött is, de láttam már receptet hamis túrógombócra is kölesből. A kölesrudi meg annyira izgalmasan hangzik a számomra, hogy ezt próbálom ki legelőször. Ez a desszert pedig egyszerűen gyönyörű.

 

1 responses to “A gabonák királynője, a papagájok kedvence: a köles

  1. Visszajelzés: Élesztőmentes, gyors zsömle | Susa in the kitchen·

Hozzászólás